19. januar 2013

Maren Elisabeth & Peter Gram Petersen

Her følger en samlet historie om min mormor Maren Elisabeth Hansen og min morfar Peter Gram Petersen.

Morfar som ung

Morfars fødsel

Morfar blev født den 31. juli 1894 i Lund huse, Gjellerup, Hammerum, Ringkøbing. Jeg har den originale dåbsattest i mine arkiver.  Forældrene var Mette Marie Pedersen og murer, husmand og spillemand Niels Munkgaard Pedersen.

Han blev døbt den 19. august 1894 i Gjellerup kirke af sognepræsten. Faddere var gårdmand Peder Christian Andersen og hustru Ane Kirstine Andersen, Sunds, pige Jakobine Jakobsen, Hammerum og husmand Peter Petersen.

Både Peter og Petersen staves i kirkebogen med t. Det gør faderens og moderens navn også, mens hans søskendes navne staves med d. Det beror altså (som i mange andre tilfælde) på en tilfældighed, at navnet blev med t i både fornavn og efternavn. Dengang tog man ikke stavemåden af et navn så nøje.

Ifølge hans datter Else (min mor), så stammer mellemnavnet Gram fra, at hans far på et tidspunkt var ansat på en gård i den midtjyske by Gram, og den plads var han meget glad for. Gram navnet som mellemnavn er videreført i de 3 næste slægtled i både datteren Elses familie og sønnen Henrys familie.

 

Mormors fødsel

Mormor blev født den 4. april 1899 i Brøndbyvester. Hendes forældre var købmand i Brøndbyvester Lars Peter Hansen og Ingeborg Marie Lorentse Holm.  Hun blev døbt den 11. juni 1899 i Brøndbyvester kirke af sognepræst Barfoed. Faddere var købmand Jørgen Pedersens hustru Kristine, Brøndbyvester Strand, Johanne Hansen, fisker Christian Nielsen, købmand Jørgen Pedersen og jordbruger Rasmus Olsen alle af Brøndbyvester Strand.

Hun blev altid kaldt Elisabeth, og hun var den yngste af forældreparrets 5 døtre.

Den 9. maj 1900 blev hun koppevaccineret.

 

Mormors ungsdomtid.

Hendes far døde allerede i 1903, og derefter overtog moderen købmandsbutikken. Moderen stod på det tidspunkt alene med sine 5 døtre i alderen fra 11 år til 4 år.

Mormor helt til højre med sine 4 søstre Inger Kirstine, Emma, Marie og Ingeborg 

Hun blev konfirmeret i Brøndbyvester kirke den 13. marts 1913. Sognepræst Munch stod for konfirmationen.

Hun arbejdede som syerske, og så hjalp hun moderen i købmandsbutikken i Brøndbyvester.

Maren Elisabeth Hansen som ung

Morfars ungdomstid og militærtjeneste

Som ung tog Peter fra Herning til Sjælland som soldat, og der blev han siden. Han var dog jævnligt på besøg hos familien fra Herningområdet, ligesom flere af hans brødre også besøgte ham på Vestegnen.

Hans militærtjeneste blev aftjent som soldat i Roskilde omkring 1914. Det var her i Roskilde, at de to senere ægtefæller mødtes.

Som ung dyrkede Peter også amatørboksning, og det var han ret god til. Det har jeg desværre ikke flere oplysninger om.

I 1919 blev han banearbejder i Roskilde. Det fremgår af dåben ved niecen Karen Laurentse Rasmussens dåb, hvor Peter var fadder sammen med bl.a. hans kommende kone Elisabeth. Dvs. at de er kommet sammen officielt på dette tidspunkt, selv om de endnu ikke er forlovede.

Den 8. september 1919 sender Elisabeth et brevkort fra Silkeborg med billede af Silkeborg Sanatorium til sin storesøster Ingeborg. Hun skriver: " Kære Søster og Svoger. En Venlig Hilsen sendes Eder fra Silkeborg. Peter - Elisabeth. Venlig hilsen til lille Børge." Det unge par har været på ferie i det jyske.

I 1920 bor Peter i Roskilde.

I 1921 arbejder han som jordarbejdsmand for Frederiksberg Kommune, og han bor nu i Brøndbyvester hos sin kommende kones storesøster Ingeborg og hendes daværende mand Jens Petersen.

 

Forlovelse, giftemål og børn

Elisabeth og Peter blev forlovet den 13. august 1921 i Gjellerup ved Århus. Den 29. januar 1922 bliver de gift i Brøndbyvester kirke. Jeg har den originale vielsesattest. Forlovere er bryggeriarbejder Knud Anders Jensen, Nørre Allé 13, København, og Peter Petersen, Tagensvej 27, 2., København.

Sognepræst I. Knudsen stod for vielsen. Jeg har også en sang fra vielsen.

Elisabeth kom for sent til sit bryllup, da hun ikke kunne skaffe en bil til at køre sig til kirken. Det samme skete i øvrigt også for hendes datter Else (min mor!) mange år senere.

Den 14. maj 1924 fik de datteren Else Marie, og den 21. maj 1931 fik de sønnen Henry Gram.

 

Arbejde

I hele perioden fra 1922 til 1954 var morfar kommunalarbejder på Frederiksberg. Han fejede veje på Frederiksberg. Han var ansat ved Frederiksberg Vejvæsen i over 32 år.

Ansatte ved Frederiksberg Vejvæsen. Peter er nr. 2 fra venstre.

Mormor tjente lidt ekstra penge til husholdningen som hjemmesyerske, så samlet set havde de ikke så meget at gøre godt med.

 

Krigen

Morfar var vagtmand under krigen i 1940 – 1945. Han har aldrig fortalt så meget om sin rolle i denne tid, men en enkelt markant historie kendes:

Da Den franske skole ved et uheld blev bombet den 21. marts 1945 af Royal Air Force (RAF), var han med til at rydde op blandt de mange døde børn. Det gik der en hel uge med. Der døde 110 mennesker, hvoraf hovedparten var børn. Efter nogle dage, da alle havde opgivet håbet om at finde flere overlevende børn, så

fandt han en fastklemt pige, og fik hende gjort fri. Hun overlevede og klarede sig fint. Denne heltedåd blev omtalt i aviserne. Pigen hedder Birte Bernt Henriksen, og der var en større artikel om hende i "Hjemmet" d. 15. marts 1993.

 

Morfar var fra den 2. august 1945 medlem af Dansk Arbejdsmands Forbund afdeling 8, som omfattede Frederiksberg kommunale Arbejdsmænds Organisation. I den gamle fagforbundsbog, som jeg er i besiddelse af, er indsat mærker fra perioden 1. april 1951 til 30. juni 1956.

Sølvbryllup den 29. januar 1947

 

Bopæl

I de første år flyttede det unge par meget omkring på Vestegnen. I en moden alder faldt de til ro i en lille 2-værelses lejlighed på Padborgvej, som så lige overfor Damhuskroen og Damhustivoli ved Damhussøen. Her besøgte vi dem ofte, og så var vi gerne en tur i Damhustivoli, der den dag i dag ser ud som i 50-erne.

1924 – 1926: Dorthealyst, Brøndbyøster

1926 – 1930: Brøndbyøster

1931 – 1932: Vibeholms allé, Glostrup

1933 – 1934: Rødovrevej 13, Rødovre

1934 – 1935: Hviddingevej, Rødovre

1935:              Vojensvej, Hvidovre

1936 – 1938: Grambyvej, Rødovre

1941 – 1949: Grambyvej 47, Rødovre

1950 – 1979: Padborgvej 6, 2. th., Rødovre

 

Sygdom og ulykker

Mormor fik som midaldrende en kraftig hjerneblødning, og hun kunne hverken tale eller gå i en periode. Hun kom til at gå nogenlunde efterfølgende, og talens brug genvandt hun fuldstændig! I hendes sidste år kunne hun stort set ikke komme ud af lejligheden, der lå på 2. sal. Far Otto og hendes søn Henry måtte i fællesskab bære hende ned, når hun ved særlige lejligheder skulle ud.

 

Morfar blev under sit arbejde som vejmand på Frederiksberg kørt ned flere gange, og den ene gang var det ret alvorligt. Det var af en motorcykel på forsøgsbanen.

Fra min mors notesbog har jeg følgende om hans sygdomsforløb:

·         27. juni 1954 – 30. juli 1954 Indlagt på Frederiksberg Hospital hos overlæge Dalskov Nielsen og Bisgaard Rasmussen.

·         5. august 1955 – 28. september 1955 indlagt på Rekonvalecenshjemmet Strandborg, Fakse Ladeplads. 

·         26. maj 1956 – 11. juni 1956 på Frederiksberg Hospital hos dr. med. Ole Sylvest.

·         23. maj 1962 – 5. juni 1962 på Glostrup Hospital. Opereret den 30. maj 1962. På afdeling D.

Morfar danser med sin svigerdatter Ena ved min konfirmation den 24. marts 1963

·         13. maj 1971. Udsat for biluheld.

·         31. juli 1971 – 20. august 1971. Var indlagt på Glostrup Amtssygehus hos Overlæge Ejby afdeling 24, stue 5.

·         30. juli 1976 – 7. august 1976 indlagt på Glostrup Amtssygehus hos overlæge From (familie)

·         3. maj 1977 – 9. maj 1977 indlagt på Herlev Amt Sygehus 

 

Pensionist

Morfar drak ikke som ung, men først efter at han havde slået hoved ved trafikulykkerne. (Arbejdsskader!)

Han blev pensioneret som 60 årig, dvs. i 1954. Han hjalp sin svigersøn Otto Jørgensen (min far) med at bygge hus på Lunddalsvej 33.. Han kom gerne forbi søndag morgen kl. 6, og spurgte om de ikke var stået op endnu - Else og Otto boede dengang på Erdalsvej i Glostrup.

Som pensionister fik Elisabeth og Peter også tildelt hjemmehjælp. Jeg har den originale bog over alle hjemmehjælpsbesøgene. Det var i perioden august 1972 til 23. august 1979.

Mormor

 

Spillefugle

Både mormor og morfar var ivrige spillefugle. De spillede meget kort bl.a. med mormors livslange, gode og altid muntre veninde Fru Karla Johnsen (hun døde i 1985). De lagde også meget kabale. Morfar var også god til dam, og jeg spillede med ham adskillige gange som dreng. Det er fra ham, at jeg fik interessen for brætspil, og det udviklede sig senere til min bedste hobby - skakspillet.

Mormor og morfar var ivrige banko spillere. De gik i en årrække til bankospil 2-3 gange om ugen, og de tog ofte til Bakken for at spille Binko-Banko. Ole Steen Jørgensen (min storebroder) har optaget en glimrende smalfilm herom.

Morfars spillede også på duer i Damhustivoli (eller som mit barnebarn Otto kalder det: Damplokomotivoli!). Stedet er nu omdannet til en restaurant med navnet Dueslaget.

Jeg fik også en original indbunden udgave af Hvem-Hvad-Hvor fra 1936 af morfar. Det er perlen i min nu komplette samling af Hvem-Hvad-Hvor.

 

Guldbryllup

Den 29. januar 1972 blev deres guldbryllup fejret med en stor og vellykket fest, der blev holdt i deres lille 2-værelses lejlighed på Padborgvej 6, 2. th. To dage senere skulle jeg ind som soldat.  Sang og billeder haves. Det var så koldt, så de hyrede hornblæsere ikke kunne få gang i hornene udenfor. Først da de kom ind i opgangen fik de tøet hornene op, og guldbrudeparret og deres gæster fik en fin fanfare.

Guldbrudeparret den 29. januar 1972

 

 På plejehjem og mormors død

Deres sidste år blev tilbragt på Plejehjemmet Broparken i Rødovre. Adressen var Slotsherrens Vænge 2 i Rødovre. Elisabeth og Peter flyttede ind på plejehjemmet den 11. september 1979.

Mormor fik kun kort tid der, for hun døde den 20. maj 1980 kl. 14.05. Dødsattesten blev udstedt den 21. maj kl. 10.05. Begravelsen fandt sted den 25. maj 1980, og hun blev begravet på Rødovre kirkegård.

Peter fik efter sin kones død en 'rullestolsveninde'. De blev forlovet på hans 86. års fødselsdag!

 

Død og begravelse

Morfar døde den 28. maj 1982 på plejehjemmet Broparken i Rødovre. Han døde kl. 23.10. Dødsattest blev udstedt næste dag den 29. maj 1982 kl. 10.30

Han blev begravet den 4. juni 1982 på Rødovre kirkegård med en aftale om bevarelse af gravstedet i 20 år. Det blev senere forlænget i 2 år indtil det blev nedlagt.

Begravelsen fandt sted på en smuk sommerdag i juni. Doris & Palle, Inger og jeg, samt børnene tog på strandtur til Hornbæk efter begravelsen, som fandt sted midt på dagen.

Skiftet blev foretaget den 5. oktober 1982. Den original boopgørelse har jeg i mine arkiver. Den samlede boopgørelse lød på 24.275 kr. Udgifter til begravelse var kr. 13.311. Der blev således kr. 10.964 til ligelig deling mellem de to børn Else og Henry. Derudover var der en ¼ lotteriseddel til Klasselotteriet, som de 2 søskende videreførte og fornyede i fællesskab helt frem til min mors død i 2008.   

     

Kilder

·         Else Marie Jørgensen.

·         Arne Bjørn Jørgensen

·         FT 1901.

·         FT 1921.

·         FT 1925.

·         FT 1930.

·         Kirkebøger

·         Medlemsbog til Dansk Arbejdsmands Forbund, 2. august 1948.

·         Festsange

·         Datteren Elses Notesbog om faderens indlæggelser

·         Ugebladet Hjemmet fra den 15. marts 1993

Arne Bjørn Jørgensen